Ομοιοκαταληξία

Ταυτότητα έργου

Ταυτότητα έργου

Η παρούσα ιστοσελίδα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και εντάσσεται στο ερευνητικό έργο «Ομοιοκαταληξία στα Νέα Ελληνικά: Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία και ένταξη στην τυπολογία του φαινομένου διαγλωσσικά» με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών, Α.Π.Θ (Έργο: 93330, αξίας 5000 ευρώ). Υπεύθυνη έργου είναι η Δρ. Νίνα Τοπιντζή, Αναπλ. Καθηγήτρια Φωνολογίας, Τμήμα Αγγλικής, Α.Π.Θ.

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει: (α) μια βάση δεδομένων με έργα διαφόρων ποιητών και δυνατότητα συνεχούς εμπλουτισμού, (β) μια σειρά πρωτότυπων αλγορίθμων αυτόματης αναγνώρισης ρίμας που διαμορφώθηκαν ειδικά για το έργο αυτό, (γ) εργαλεία διαχειριστή για χειρωνακτική διόρθωση τυχόν λαθών και (δ) γραφικό περιβάλλον διεπαφής χρήστη.

Η φιλοξενία των δεδομένων γίνεται με χρήση λογισμικού MySQL και υποστηρίζεται από κατάλληλη εφαρμογή εισαγωγής και επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού. Το υλικό μεταγράφεται φωνητικά σε SAMPA και συλλαβοποιείται με αυτοματοποιημένο τρόπο. Τα αποτελέσματα ανάλυσης ρίμας μέσω των αλγορίθμων και τα γενικά πληροφοριακά στοιχεία (π.χ. ονοματεπώνυμο δημιουργού, τίτλος έργου) αποθηκεύονται σε κατάλληλα σχεδιασμένους πίνακες της βάσης δεδομένων. Το υλικό αυτό εποπτεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό για τον εντοπισμό και διόρθωση των σφαλμάτων αναγνώρισης, οδηγώντας παράλληλα στην αποσφαλμάτωση και βελτίωση των αλγορίθμων αναγνώρισης αυτών καθ' αυτών. Χρησιμοποιούνται επιπλέον δυναμικές ιστοσελίδες, καθώς και ένα επεκτάσιμο πρόπλασμα εφαρμογών διάθεσης δεδομένων και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων, που φέρει τη μορφή ιστοσελίδας αναζήτησης με κριτήρια. Η ιστοσελίδα και οι δυνατότητες αναζήτησης στη βάση δεδομένων είναι ευρέως προσβάσιμες στους χρήστες.

Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2017. Το περιβάλλον χρήσης ανανεώθηκε και βελτιώθηκε το καλοκαίρι του 2022. Οι αλγόριθμοι του προγράμματος δεν επικαιροποιούνται πλέον, ωστόσο, νέο υλικό προστίθεται ανά τακτά διαστήματα. Τον Μάιο του 2017, η βάση δεδομένων φιλοξενούσε περίπου 6.000 στίχους. Στην παρούσα φάση (Νοέμβριος 2022), περιέχει γύρω στους 10.500 στίχους, προερχόμενους από πολλαπλά έργα, μεταξύ των οποίων:

  • τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Δ. Σολωμού
  • τη συλλογή «Πυθμένες» του Κ. Βάρναλη
  • τη συλλογή «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραμάτων» του Κ. Καρυωτάκη
  • πολλά σονέτα του Λ. Μαβίλη
  • τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κ. Παλαμά
  • επιλογή ποιημάτων από τους Α. Βαλαωρίτη, Γ. Σεφέρη, Μ. Πολυδούρη, Α. Σικελιανό 

Καθώς στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ομοιοκαταληξίας στη νεοελληνική ποίηση, μοναδικό βασικό κριτήριο για την ένταξη των ποιημάτων στη βάση δεδομένων είναι η ύπαρξη συστηματικής ρίμας ή η συνύπαρξη ρίμας με ελεύθερο στίχο. Επομένως, ποίηση με αποκλειστικά ελεύθερο στίχο έχει παραληφθεί.  

Το συμπεριληφθέν ποιητικό υλικό διαθέτει την έγκυρη άδεια Creative Commons: BY-NC-ND Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση. Ευχαριστούμε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την υποστήριξη που παρείχε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς επίσης και τους Δρ. Βασίλη Βασιλειάδη (ΚΕΓ) και Δρ. Κατερίνα Τικτοπούλου (Αναπλ. Καθ. Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ.) για το χρόνο και τις γνώσεις που μας παρείχαν. Για οποιεσδήποτε αβλεψίες την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η ερευνητική ομάδα. 

Greek Rhyme

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

Η ιστοσελίδα εντάσσεται στο ερευνητικό έργο «Ομοιοκαταληξία στα Νέα Ελληνικά: Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία και ένταξη στην τυπολογία του φαινομένου διαγλωσσικά» με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών, Α.Π.Θ (Έργο: 93330).


© 2022 Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Τομέας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας