Ερευνητική ομάδα

Βιογραφικά

Νίνα Τοπιντζή (Υπεύθυνη Έργου)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Νίνα Τοπιντζή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φωνολογίας του Τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος ΜΑ και PhD στη Γλωσσολογία από το University College London. Αναθεωρημένη εκδοχή της διδακτορικής της διατριβής εκδόθηκε το 2010 με τον τίτλο Onsets: Suprasegmental and Prosodic Behaviour από το Cambridge University Press. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (UCL, ΑΠΘ, Παν/μιο Πατρών, ΤΕΙ Πατρών, Παν/μιο Αιγαίου). Κατά το 2011 υπήρξε επισκέπτρια επιστήμονας στο ΜΙΤ, το 2011-2012 ήταν Humboldt Fellow στο Παν/μιο της Λειψίας, ενώ στο διάστημα 2012-2014 διετέλεσε Επικ. Καθηγήτρια στο Παν/μιο της Λειψίας.

Διδάσκει μαθήματα φωνολογίας, φωνητικής, τυπολογίας και η έρευνά της επικεντρώνεται στους τομείς της φωνολογίας (συλλαβή, τονισμός, διπλά σύμφωνα, μετρική δομή, τεμαχιακή φωνολογία), καθώς και των διεπαφών φωνητικής-φωνολογίας και φωνολογίας-μορφολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε έγκριτα διεθνή περιοδικά (Natural Language & Linguistic Theory, Phonology, Glossa, Journal of Greek Linguistics), συλλογικούς τόμους (π.χ. The Blackwell Companion to Phonology) και πρακτικά συνεδρίων. Το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Τυπολογία Γλωσσών: Βασικές αρχές, θεωρητικές προσεγγίσεις και φαινόμενα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Συνεπιμελήθηκε επίσης με τη Μαρίκα Λεκάκου (Παν/μιο Ιωαννίνων) τον τόμο Εισαγωγή στη Γλωσσολογία: Θεμελιώδεις έννοιες και βασικοί κλάδοι με έμφαση στην ελληνική γλώσσα, που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Gutenberg. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Γερμανία).

Κωνσταντίνος Αβδελίδης (Συνεργάτης)

EMAIL: ---

Ο Κωνσταντίνος Αβδελιδης είναι διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  Α.Π.Θ.

Η διατριβή του υποστηρίχθηκε το 2012 με τον τίτλο Σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και σύνθεσης φωνής και ομιλίας με τη χρήση οπτικών και ακουστικών πληροφοριών. Έχει λάβει μέρος σε 13 ερευνητικά προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ. μεταξύ των οποίων τα Ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού συστήματος βιοανατροφοδότησης για τεμαχιακά και υπερτεμαχιακά στοιχεία της Ελληνικής: Εφαρμογή στην εκμάθηση και διδασκαλία της δεύτερης/ξένης γλώσσας και στην κλινική παρέμβαση και Πειραματικές διερευνήσεις στον τονισμό της Ελληνικής με έμφαση στην (α) τυπική γλωσσική ανάπτυξη.

Υπήρξε υπότροφος Αριστείας 2012 για Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ. στα πλαίσια της οποίας εκπόνησε μελέτη με τίτλο Προδιαγραφή συστήματος υποστήριξης μεθοδολογίας ανάπτυξης γλωσσολογικών σωμάτων. Υπήρξε διδάσκων ΠΔ 407/80 στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Α.Π.Θ. στα αντικείμενα της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής παραγωγής και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στα αντικείμενα ανάπτυξης και υποστήριξης εφαρμογών.

Θεοδώρα Βαλκάνου (Φοιτήτρια)

EMAIL: ---

Η Θεοδώρα Βαλκάνου είναι διδάκτορας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ (Τομέας Μετάφρασης και Πολιτισμικών Σπουδών). Η διατριβή της έχει τίτλο The Poetics of Irishness: 20th- Century Anglo-Irish Poetry Translated into Greek.

Είναι επίσης κάτοχος Μaster's στις Μεταφραστικές Σπουδές από το πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου και πτυχιούχος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Greek Rhyme

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

Η ιστοσελίδα εντάσσεται στο ερευνητικό έργο «Ομοιοκαταληξία στα Νέα Ελληνικά: Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία και ένταξη στην τυπολογία του φαινομένου διαγλωσσικά» με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών, Α.Π.Θ (Έργο: 93330).


© 2022 Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Τομέας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας